Idag är det enkelt att på olika sätt skriva och ge ut egen litteratur. Om du längtar efter att få skriva och dela med dig av din kunskap, dina insikter eller skapa en spännande roman, kan du förverkliga drömmen. Det är inte säkert att du kan sluta ditt vanliga jobb, men du måste testa dina vingar för att se om du kan flyga, eller skriva.
Skriva
Det finns många anledningar till varför vi vill skriva. För många handlar det om ett inre driv som alltid funnits inom dem, ett sätt att kommunicera med andra som känns naturligt- För andra handlar det om att de vill berätta om en särskild händelse, ge vidare kunskap eller att de har insett att de faktiskt är duktiga på att stätta samman ord. Att skriva och läsa är också ett bra sätt för barn och unga att ta till sig ny kunskap. Ett bra sätt att förbättra skrivförmågan är genom läxhjälp online – naturligtvis finns det läxhjälp för alla ämnen. Oavsett orsak till varför du vill skriva, så bör du sätta igång!
När orden flödar
Det är många som bara sätter sig framför datorn och börjar att skriva på den stora romanen. Det går hur lätt som helst, orden flödar och samma dag har du skrivit fem sidor och känner dig mycket nöjd, rent av tillfreds. Nästa gång som du sätter dig ner går det också ganska bra, flowet finns kvar, kanske också de närmaste tio gångerna. Sedan blir det stopp. Du vet inte vad du ska skriva, vilket kallas writers block på engelska. Detta är ett vanligt förekommande fenomen bland författare.
Förberedelser
Att förbereda en bok kan låta tråkigt, som om att du stoppar upp det sköna flödet som ofta uppstår när du skriver. Sanningen är den att de flesta stora författare som kan leva heltid på sitt skrivande också förbereder sina berättelser. Det är genom förberedelse som det inte finns några lösa trådar, som slutet känns tillfredställande och klurigheterna går ihop. För att lyckas med ditt manus bör du börja med att göra en plan över din berättelse, besluta var den ska börja, ungefär vad som ska ske i mitten och hur den ska sluta. Om du vet hur berättelsen ska sluta vet du alltid vart du är på väg! Ett tips är att göra tankekartor över berättelsen. Det behöver inte bli perfekt, det viktiga är att du verkligen bearbetar ditt manus i tankarna. Det gäller självklart också om du skriver en självbiografi, fakta- eller självhjälpsbok.
Karaktärerna
Det som skiljer de riktigt älskade böckerna från de vanliga berättelserna är karaktärerna. Det är många som älskar ”Sagan om ringen” eller kan citera ”Hamlet”, och det är inte slott som är den gemensamma nämnaren, utan personerna. Det är många som blivit tagna av Sam och Frodos vänskap eller Hamlets och Ofelias tragiska kärleksberättelse. Karaktärerna lever vidare, även efter att man lagt ifrån sig boken. För att skapa en tilltalande karaktär måste den både vara god, men samtidigt ha fel och brister. Det finns inga supermänniskor och vi måste kunna känna igen oss i huvudpersonerna.