Att skriva sig ur sin sorg

Det finns många anledningar att skriva: återberätta en intressant upplevelse, skriva en spännande fiktiv historia eller för att skriva av sig för att ta sig igenom en livskris eller sorg.

Svårigheter i livet

Vi går alla igenom olika svårigheter i livet: arbetslöshet, vänskap som tar slut, familjer som splittras, sjukdom och död. När vi befinner oss i en jobbig situation vet vi inte alltid hur vi ska ta oss vidare ur krisen. Vid allvarliga händelser är det viktigt att samtala med stöttande människor och ta emot hjälp. Ett komplement är också att skriva ner dina känslor. Ibland är vi i situationer i livet där vi faktiskt inte har någon att vända oss till eller där vi inte orkar prata med andra – då är papper och penna eller datorn en god hjälp. Om någon som du älskar gått bort och du söker Begravningsbyrå i Västerås kan du vända dig till Lavendla som på ett omsorgsfullt sätt kommer att hjälpa dig med allt, även bouppteckning och juridik.

Om du inte vet vad du känner eller om du känner för mycket en gång, eller bara saknar någon att anförtro dig åt, kan du göra en kopp kaffe, te eller varm choklad och börja skriva av dig. Bry dig inte om skrivregler och grammatik, eller i vilken ordning orden kommer. Skriv av dig och låt pappret eller dokumentet på datorn bära en del av din börda.

Ta sig vidare

Det kan vara svårt att ta sig igenom en svår tid. Om en älskad just dött eller blivit sjuk får du ofta hjälp och uppmärksamhet av vänner i början, sedan går livet vidare för omgivningen – medan du själv är kvar i situationen. Det är då som många känner sig riktigt ensamma. En skrivbok kan inte vara ett substitut för levande människor, men det kan vara ett ställe där du kan formulera vad du verkligen tycker och tänker – utan att det behöver påverka någon annan. Det är inte alltid som vi förstår att den känsla som vi egentligen känner är tomhet, besvikelse eller rädsla. Genom att skriva och låta alla ord komma fram är det inte ovanligt att du kan fånga vad du egentligen känner. När du sedan samtalar med vänner blir det lättare att förklara vad du saknar, varför något har blivit som det har blivit eller vad du behöver hjälp med.

Om du känner dig ensam efter att du har blivit arbetslös, kan du genom att skriva kanske inse att det du längtar efter är att få skratta, umgås och dricka kaffe med människor, som du gjorde på jobbet. Du kan då säga till familj och vänner vad du saknar och fråga om någon har tid att dricka lite kaffe med dig, vilket kommer hjälpa dig att ta dig vidare.

Handlingsplan

Du kommer att komma till en punkt i dina svårigheter då du måste gå vidare. Om du sörjer en livskamrat behöver du sörja länge, men om du blivit arbetslös eller känner en slags tomhet när du gått i pension, behöver du skapa en handlingsplan för att ta dig ur situationen.