Låt tavlor stimulera barnens fantasi

Både stora och små barn vänder gärna blicken mot tavlor på väggen. De stimulerar fantasin och känslor oavsett vad de visar. Ord och bild finns överallt runt barnen. Det hjälper dem att förstå sin omvärld och utveckla sitt ordförråd. Det finns många barntavlor att välja mellan och oavsett vilket motiv som önskas finns det något för alla. Titta på bilden, känn in vilken känsla den förmedlar och låt den bli en del av hemmet.

Sprid ut tavlorna i hemmet

Ofta placeras barntavlor och posters i barnens rum. De bidrar till känslan i rummet och finns alltid där att tittas på. Många motiv kan även placeras ut i andra delar av hemmet. Barnen får intryck av hela hemmet och det kan vara uppskattat att en del av barnet saker finns även där. Vid inredning av barnens rum finns det tips för vad som kan vara bra att tänka på.

Posters med olika syften

Det finns olika syften att ha posters och barntavlor i inredningen. De kan bidra till en stämning, stimulera till fantasi, överföra kunskap, sätta en stil för miljön eller visa upp en den stil de boende har. Det är värt att fundera på när vid val av barntavlor. Dessutom inreds barnrummen just för barnens skull för att de ska trivas.

Välj det ni tycker om

Vilket motiv ni som vuxna och barn uppskattar är en fråga om tycke och smak. Med tanke på det stora utbudet barntavlor kan det vara svårt att välja. Då kan det hjälpa att välja en kategori av bilder. Utöver åldersanpassat finns det mycket att utgå från. Till exempel finns fotografiskt, tecknat, text eller fantasi. Det går även att selektera enligt färg, eller enkla jämfört med detaljerade motiv.

Bilder för de allra minsta

Ord som ofta förknippas med inredning för barn är mysigt, pedagogiskt, snällt, glädje och fantasi. Allt detta och mycket mer finns för barntavlor. Det är ni som vuxna som väljer motiv till barnen och genom det valet förmedlas också en känsla. Klassiska bilder för barn innehåller gärna mjuka glada färger och former. Det mesta är tecknat och många innehåller figurer som djur, leksaker eller naturbilder. Bilder som saknar bakgrundsmotiv är ofta enklare för barnen att se. Det skapar också lugn i rummet.

Större barn har också preferenser

Något äldre barn är ofta tydliga med vad de gillar och inte gillar. Vanliga önskningar är favoritfärgen och motiv som tillhör grupper som ”hästar” eller ”bilar”. Även om barn saknar kunskap om det stora utbud barntavlor som finns, kan det vara bra att välja något närliggande.

Specifika önskemål för de äldsta

För de äldsta barnen är det bra att känna in deras preferenser, eller gärna be dem välja själva för att det ska bli rätt. Vad de uppskattar skiljer sig väldigt mycket åt beroende på intresse. Det är vanligt med coola motiv som graffiti, sport, texter, tecknade serier eller humoristiska motiv. Andra uppskattar vackra målade motiv, fotografier i färg eller svartvitt, grafiska former, kända personer eller budskap i text eller bild.