Barn – läsande och skrivande

Med några försiktiga små puffar i rätt riktning kan barn i mycket tidig ålder lära sig uppskatta att både läsa och skriva. Det finns något spännande för de små att kunna tyda alla dessa märkliga tecken som är så prydligt uppradade över sidorna i böckerna. Att sedan kunna utöva denna konst på egen hand – skrivkonsten – är för dem ren magi. Åtminstone till en början.

Läsning är nyttigt

Alla möjliga källor hävdar att läsning är bra för människor, stora som små. Denna uppfattning råder både utomlands och här i Sverige där läsningen har en stark tradition sedan länge. Dessutom finns det forskning som tyder på att barnen påverkas av föräldrarnas läsande, vilket är spännande.

Väck läslusten

Hur går man då tillväga för att få sina barn att vilja läsa mera? Jo, till exempel man redan från unga år läsa högt för dem. När de sedan börjar bli lite mer självständiga och mer uppskatta sin egentid kommer de per automatik vilja lära sig att läsa. Ett annat beprövat sätt är att ha böcker i hemmet – varför inte i ett vackert bibliotek – som barnen kan botanisera bland. Många unga börjar med att känna en attraktion till själva boken som objekt och dess omslag innan de lär sig att själva ta till sig av textmaterialet. Detta är något man tyvärr går miste om i fallet med elektronisk litteratur.

Väck skrivlusten

Vad gäller skrivlusten så brukar den gå hand i hand med läslusten. Barnen älskar att berätta historier för varandra och för vuxna. När de lär sig göra det med hjälp av penna och papper eller ett tangentbord, öppnas en hel värld av möjligheter för dem. Plötsligt kan de skapa hela världar och sätta dem i pränt och på så sätt föreviga sina alster i litteraturens värld. Att få lära sig skriva är något som alla barn lyckligtvis får på nästan alla håll i världen. Denna kreativitet kan förstås på sikt även användas till att utveckla andra typer av idéer: framtidsscenarier, affärsverksamheter med allt vad det innebär, såsom företagslån, redovisning, omsättning, affärsplaner m.m. Man har allt att vinna på att förbättra sin kreativa förmåga.

Håll lusten intakt

När barnen sedan kommer upp i åldrarna gäller det för föräldrarna att man fortsätter uppmuntra till läsning som aktivitet. Kanske kan man ha stunder då man tillsammans sitter och läser i sina respektive böcker. Kanske kan man försöka prata om böcker – olika författare, stilar, epoker – under middagarna. Böcker är ett mycket effektivt sätt att bli allmänbildad fort och få ett försprång i både skola och arbetsliv. Romaner brukar anses berika människors personligheter. Detta är något som alla som läser mycket skulle kunna skriva under på. Läsningen med tillhörande diskussion kan ge era barn ett stort försprång på många områden. Förstås bör det även kontinuerligt uppmuntras till att skriva – brev, e-post, små lappar o.s.v. – det kommer löna sig i längden.