Så får du dina barn att bli intresserade av läsning

Förr i tiden var det nästan mer regel än undantag att barn läste böcker. Att kunna försvinna in i fantasins magiska värld med hjälp av en spännande bok, var något som de flesta barn tyckte var det absolut bästa som fanns. I dagens samhälle är det allt svårare att få barn att intressera sig för litteratur, skrivkonst och att ens titta på några ord i följd – som inte hör till en skärm av något slag.

Läsning är bra av många olika anledningar och att få ett barn att vilja bli bättre på att läsa kan vara enklare sagt än gjort. Men det finns några bra tips du kan prova med just din unge där hemma.

Läsning gör dig smartare

Det är inte bara för nöjes skull som det är bra att läsa. Forskning har nämligen visat att det även gör dig smartare – och det är ju fantastiskt att du kan bli klokare genom att göra något kul! Förutom att du lär dig en massa saker, blir du mer intelligent och får mer empati, tack vare alla historier du tar in. Det kan alltså vara en bra idé att prata med ditt barn och på ett roligt sätt föreslå att ni läser böcker en stund, istället för att göra en tråkig läxa. I slutändan kan det nämligen ge samma resultat. Om du använder läxhjälp i Stockholm, till exempel från My Academy kan det vara klokt att även informera din lärare där att läsa lite med ditt barn.

Få barnet att skriva själv

Det kan vara svårt att få någon som aldrig intresserat sig för läsning att plötsligt börja gilla det. Ett tips kan vara att få barnet att själv börja hitta på historier. Om ni tillsammans hittar på skojiga historier, som du kan hjälpa att skriva ner, får barnet själv känna på hur det är att vara författare. Om de får skriva och hitta på egna historier, kan det öka lusten att vilja läsa andra böcker – och kanske få tips till fler berättelser själva. Det är också ett bra tillfälle att ni får lite egentid, gör det till er egen grej att en dag i veckan skriva på er roliga lilla bok, som ni sedan läser för familjen.

Låt barnet själv välja böcker

Det viktigaste när du läser är att du läser något som intresserar dig. Försök få ditt barn att prova olika typer av böcker, för att se vad som kan passa. Ni kan läsa om mysterier, drakar, trollkarlar lika väl som kärlek, vänskap, djur och nästan allt där emellan. Det är lätt att glömma bort att det finns genrer som passar alla, så ge inte upp i första taget utan prova er fram tills ni hittar något ni båda kan läsa och uppskatta tillsammans. Lycka till!