Författare som blev kända efter sin död

Det finns många författare som blivit mycket uppskattade efter sin bortgång. En klassisk författare som fortfarande är högaktuell idag som fick en kändismässig uppgång efter sin död är Franz Kafka, som är ansvarig för några av vår världs mest klassiska verk. Han skrev bland annat Förvandlingen och Framför domen. Kafka var inte särskilt känd under sin livstid utan hans verkliga storhet skulle inte komma att erkännas förrän långt efter hans död. Idag är hans ställning som en av vår tids mest inflytelserika författare orubblig.Han är dock inte ensam om att inte bli uppskattad förrän efter sin bortgång.

Den civila olydnadens fader

En amerikansk författare som har varit med och format litteraturhistorian är Henry David Thoreau. Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli's_portrait_headcropHan förde i likhet med Kafka en relativt anonym tillvaro som författare i det tidiga förenta staterna av Amerika. Han var en naturvetare och filosof som numer är känd för en rad verk, där klassikern Civil Olydnad lyser starkast. Han var frispråkig och propagerade hårt mot slaveriet i USA, och var en del av den underjordiska organisation som smugglade fritagna slavar till Kanada. Han stod för civil olydnad och icke-våldsprotester och hans skrifter har senare inspirerat stora agitatorer som Martin Luther King och Mahatma Gandhi. Efter hans död har hans kvalitéer som författare och opinionsbildning erkänts och ingen tvivlar nu längre på hans storhet. Det finns många extremt läsvärda verk bland klassiska avlidna författare, oavsett om du gör research på ett kontorshotell Stockholm eller läser lättjefullt på en strand i varmare klimat. Thoreaus böcker är alltid mycket tänkvärda och har en förmåga att alltid vara aktuella

Klassiker som håller än idag

En författare som är ansvarig för flera klassiska politiska verk är Niccolò Machiavelli. Hans bok Fursten som handlar hur man bör ta och behålla makt i det feodala Italien är ett verk som ofta citeras än idag. Då var det en present till just en furste, och tänkt som en guide till hur han skulle både ta och behålla makten i det getingbo som då var Italien. Termen splittra och söndra är en term som ofta används än idag i militära sammanhang, och som författaren var ansvarig för att mynta. Med knivskarp retorik och råd som än idag kan användas för manipulering och kontroll är det inte konstigt att hans verk anses tidlösa. Men hans tillvaro som författare inom politiken i det gamla Florens var ingen dans på rosor, och hans verk blev inte uppskattade på riktigt förrän långt efter hans död. Idag är det dock ingen överdrift att säga att hans verk är en av de viktigaste politiska skrifter som någonsin har skrivits.