De mest sålda böckerna genom tiderna

Bibeln är, föga förvånande, den överlägset mest sålda och lästa boken genom tiderna. Man skulle kunna tro att gamla böcker som haft lång tid på sig ute i försäljningdiskarna skulle dominera en lista över de mest sålda böckerna men faktum är många nya böcker ligger väldigt högt. Det beror på världens befolkning är så stor idag och bokläsning blivit väldigt folkligt. Den näst mest sålda boken är dock, enligt uppgift Maos lilla röda som var obligatorisk läsning i Kina under Mao-epoken. Harry Potter ligger på tredje plats, en bra bit före Sagan om ringen. Siffrorna är baserade på vad som lästs och sålts de senaste 50 åren.

Svenska storsäljare genom tiderna

Svensk bokförsäljningsstatistik ger inget tydligt svar på frågan vilken som är den bäst säljande boken genom tiderna författad av en svensk. Kanske är det Astrid Lindgren Bröderna Lejonhjärta. Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf är två andra författare som fortsätter att sälja First_Single_Volume_Edition_of_The_Lord_of_the_Ringsbra decennium efter decennium. Om man räknar in översättningar av svenska böcker dyker andra titlar upp i resonemanget. Axel Munthes delvis självbiografiska och idag på hemmaplan nästan bortglömda Boken om San Michel från 1929 brukade länge beskrivas som den bok av en svensk som sålt bäst internationellt. Numera i konkurrens med Stieg Larssons Millenium-trilogi som blev en enorm succé världen över. Vilhelm Mobergs utvandrarserie har beskrivits som det mest betydelsefulla litterära verk med svenska som originalspråk och det är trevligt att det dessutom handlar om en av de mest sålda svenska böckerna. Bland våra idag aktiva författare är Jan Guillou den som sålt mest i Sverige om man ser till hela hans författarskap.

Storsäljande kokbok om kakor

Sju Sorters kakor är en kokbok bland de mest sålda böckerna på svenska genom tiderna. Den har sålt i omkring 3.5 miljoner exemplar. Det hör inte till ovanligheterna att kokböcker finns med på årslistor över de mest säljande böckerna. Men böcker om mat har oftast kortare livslängd än skönlitterära klassiker eftersom mat är ett område som ständigt påverkas av trender. Idag kan dock böcker som får stor uppmärksamhet i t.ex. sociala medier på kort tid stiga som raketer även i listor över de mest sålda böckerna i mänsklighetens historia. 50 shades of Grey är exempel på en sådan bok som många läste för ett par år sedan och som slog försäljningsrekord efter försäljningsrekord på kort tid. Filmatiseringar kan påverka böckers försäljningssiffror. Tolkiens trilogi som börjar med Sagan om ringen blev till tre storfilmer i regi av Peter Jackson och i och med det sålde böckerna i 50 miljoner exemplar, långt efter att författaren gått bort.

Bibeln är världens mest sålda bok
En av världens mest sålda böcker genom tiderna