Om du sitter och drömmer om att en dag kunna försörja dig på kreativt skrivande är du inte ensam. Många har en påbörjad roman i byrålådan som de en dag tänker att de borde sätta igång med igen. Precis som att det är vanligt att fantisera om att skriva ett mästerverk är det nog dessvärre lika vanligt förekommande att det tar stopp efter ett tag. En lösning på skrivkrampen kan vara att gå en kurs i kreativt skrivande. Det gör att du får en solid grund i hur du tar dig an texten och får möjlighet att se på den med nya ögon.
Om du vill gå en kurs på en vanlig högskola finns det flera alternativ att välja på. Ett exempel är kursen Kreativt skrivande I som ges av Linnéuniversitetet. Den är på 30 högskolepoäng och ges på halvfart, vilket gör att du kan läsa den vid sidan av ett heltidsjobb eller andra studier. En annan fördel för den som bor i andra delar av landet än Växjö är att den ges på distans, vilket betyder att du kan sköta allt arbete i ditt eget hem eller varhelst du önskar. Om du känner att du fick mersmak kan du läsa vidare på fortsättningskurser inom ämnet senare.
Om du vill lägga mer tid än så på dina studier i kreativt skrivande kan du söka in till en folkhögskola. En av de mest framstående skrivarskolorna i Sverige är Biskops-Arnö. Det är en folkhögskola som arrangerar en författarskola där elever kan välja att bo på skolan och ägna sig helt och hållet åt sina studier. Biskops-Arnö har fostrat många författare som sedan har gått vidare till att publicera sina egna alster hos förlag, som till exempel skribenten Jack Hildén. Biskops-Arnös författarskola är två terminer till att börja med, men det finns möjlighet att bygga på kursen med en eller två terminer ytterligare.
För att lyckas inom kreativt skrivande måste du förstås inte ha en utbildning i ämnet. Du kan börja frilansa på egen hand genom att skicka in texter till företag och publicister som du tror kan vara intresserade. Om du startar upp ett eget företag för din verksamhet kan det vara bra att lära sig mer om factoring.